8 Ιουλίου 2016

Διάλεξη γευσιγνωσίας κρασιού από τον Απόστολο Λύκο


Το Τμήμα ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF) του I.I.E.K. NEW YORK είχε τη χαρά να φιλοξενήσει το γνωστό οινοπαραγωγό Απόστολο Λύκο, ιδιοκτήτη και ψυχή της ομώνυμης οινοποιίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, στις εγκαταστάσεις του Ι.Ι.Ε.Κ..
Ο γνωστός παραγωγός αρχικά περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την ιστορία της εταιρείας του. Πως η οικογενειακή ταβέρνα, που παρήγαγε τα δικά της κρασιά, μετεξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό οινοποιείο, που βρίσκεται πίσω από το φημισμένο εστιατόριο.
Ο κ. Λύκος παρουσίασε τους αμπελώνες , από όπου προμηθεύεται τα σταφύλια του, είναι περιοχές της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, η Βοιωτία, η Νεμέα και η Αρχαία Νεμέα. Έμφαση έχει δοθεί να επιλεχθούν τοποθεσίες επικλινείς, με μεγάλη αποστράγγιση, με προσανατολισμό στην έντονη ηλιοφάνεια. Οι φυτεμένες ποικιλίες είναι το Ασύρτικο, το Σαββατιανό, ο Ροδίτης, το Αθήρι, η Μαλαγουζιά, το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah, η Grenache Rouge, το Βραδιανό και η Μαυροκουντούρα.
Στη συνέχεια οι σπουδαστές του Ι.Ι.Ε.Κ. έλαβαν μέρος σε γευσιγνωσία από χαρακτηριστικά κρασιά της Οινοποιίας ΛΥΚΟΣ. Δοκιμάσανε τη δροσερή και φρουτώδης ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ, το φρέσκο και αρωματικό ροζέ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ, ενώ στο τέλος το περιορισμένης παραγωγής ρουμπινένιο αγιωργίτικο ΚΡΑΤΙΣΤΟΣ, με πληθώρα αρωμάτων λόγω της παλαίωσής του σε βαρέλι.
Ο κ. Λύκος πρότεινε συνδυασμούς φαγητών με τα κρασιά που δοκίμασαν οι σπουδαστές, όπου οι τελευταίοι είχαν τη δυνατότητα να θέσουν σχετικά ερωτήματα. Ο οινοπαραγωγός έχοντας πολύ μεγάλη εμπειρία στον τομέα της εστίασης, τόνισε βασικές αρχές τόσο στον αρμονικό συνδυασμό εδεσμάτων όσο και στις τεχνικές προώθησης των ελληνικών προϊόντων.
Το Ι.Ι.Ε.Κ θα συνεχίσει να προβάλλει το έργο αξιόλογων Ελλήνων Οινοπαραγωγών, με στόχο τη μετάδοση των εμπειριών και οραμάτων τους στη νέα γενιά.
Ενημερωθείτε εδώ για όλα μας τα νέα!