9 Μαΐου 2016

Το ΙΙΕΚ New York στο Μουσείο Πληροφορικής!



Οι σπουδαστές των α’ και β’ εξαμήνων της ειδικότητας Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής του Ι.ΙΕΚ NewYork επισκέφθηκαν το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής (ΕΛ.Μ.Π.) την Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016.
Το Μουσείο ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2009 και επιχειρεί να συγκεντρώσει τη γνώση για την εξέλιξη του χώρου της Πληροφορικής από το 1970 μέχρι και σήμερα. Σκοπός του Μουσείου είναι η γνωριμία του κοινού με την ιστορία της Πληροφορικής καθώς και η παρακολούθηση της διαρκούς εξέλιξής της κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η συλλογή του Μουσείου χρονολογικά ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, που στην ουσία είναι η εμφάνιση του προσωπικού υπολογιστή.
Στην περιήγηση που μας έκανε ο κ. Τσεκούρας, Διευθυντής του Μουσείου, μας παρουσίασε την ιστορία της Πληροφορικής μέσα από ένα μεγάλο αριθμό υπολογιστικών συστημάτων, περιφερειακών συσκευών, λογισμικών, βιβλίων και περιοδικού τύπου. Μας  περιέγραψε τη ραγδαία εξέλιξή τους, τον παροπλισμό τους, αλλά και τη συνεχόμενη δημιουργία νέων και βελτιωμένων υπολογιστών και πληροφοριακών συστημάτων. Μέσα από τα εκθέματα είδαμε υπολογιστές και τα «πρώτα» laptop από εταιρείες που είτε έχουν εκλείψει, είτε συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αγορά με νέους και ισχυρότερους υπολογιστές λ.χ. Sinclair, Commodore, Amstrad, Texas Instruments, Wang, OlivettiPC, Acorn, Cromenco, Zenith, Casio, Compaq, Toshiba, Sharp, Apple και ΙΒΜ. Συγκεκριμένα η συλλογή του Μουσείου αριθμεί γύρω στους 205 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 3.841 αντικείμενα από τον χώρο της Πληροφορικής.
Η εκπαιδευτική επίσκεψή μας μπορεί να διήρκησε μόνον 60 λεπτά της ώρας, ήταν όμως 00111100 λεπτά στο παρελθόν, παρόν και μέλλον της Πληροφορικής.  Για κάποιους ήταν ένα ταξείδι να θυμηθούν τα νιάτα τους, όταν ακόμα δεν γνωρίζαμε την λέξη «Internet», για άλλους μια ευκαιρία να γνωρίσουν το παρελθόν, να κατανοήσουν το παρόν και μέσα από τις πρωτοποριακές ιδέες τους να μας προσφέρουν το τεχνολογικό αύριο.
Ενημερωθείτε για όλα μας τα νέα ΕΔΩ!