16 Μαΐου 2016

Πώς να αυξήσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας!

 

Θέλετε να ενισχύσετε τη δύναμη του μυαλού σας και να ζήσετε δυναμικά με αυτοπεποίθηση; Στο μυαλό σας δεν αρέσει η πειθαρχία, και θα αντισταθεί στις προσπάθειες σας για να πειθαρχήσει. Αγαπά την ελευθερία του περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, και δεν θα σας αφήσει να το δαμάσετε. Θα σας κάνει να ξεχάσετε να κάνετε τις ασκήσεις, θα σας βάλει στον πειρασμό να αναβάλετε την εκτέλεση τους, ή θα σας κάνει να αισθάνεστε πάρα πολύ τεμπέλικα. Βρίσκει πολλά κόλπα για να μείνει μακριά από κάθε προσπάθεια.
Βρείτε ένα μέρος όπου μπορείτε να είστε μόνοι και ανενόχλητοι. Αν θέλετε, μπορείτε να καθίσετε με σταυρωμένα πόδια στο πάτωμα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν πιο άνετα να καθίσουν σε μια καρέκλα. Καθίστε με τη σπονδυλική σας στήλη όρθια.
Πάρτε μερικές ήρεμες βαθιές αναπνοές και στη συνέχεια χαλαρώσετε το σώμα σας, κατευθύνοντας την προσοχή σας σε αυτό, και χαλαρώσετε τον κάθε μυ, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.
Για τις παρακάτω ασκήσεις αρκούν περίπου 10 λεπτά, και μετά από μερικές εβδομάδες, επιμηκύνετε το χρόνο στα 15 λεπτά.
Ασκήσεις συγκέντρωσης:
Άσκηση 1
Πάρτε ένα βιβλίο και να μετρήσετε τις λέξεις σε μία παράγραφο και όταν αυτό γίνεται ευκολότερο, τις μετράτε σε μια ολόκληρη σελίδα. Εκτελέστε την καταμέτρηση ψυχικά και μόνο με τα μάτια σας, χωρίς να δείχνετε με το δάχτυλό σας κάθε λέξη.

Άσκηση 2
Καταμέτρηση ανάποδα με το μυαλό σας, από το 100 ως το 1.

Άσκηση 3
Καταμέτρηση ανάποδα με το μυαλό σας, από το 100 ως το 1 κάθε τρεις αριθμούς, δηλαδή, 100, 97, 94, κλπ.

Άσκηση 4
Επιλέξτε μια εμπνευσμένη λέξη, ή απλά ένα απλό ήχο, και να τον επαναλάβετε σιωπηλά στο μυαλό σας για πέντε λεπτά.

Άσκηση 5
Πάρτε ένα φρούτο, ένα μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο, και κρατήστε το στα χέρια σας.
Εξετάστε τα φρούτα από όλες τις πλευρές τους, διατηρώντας παράλληλα όλη την προσοχή σας εστιασμένη σε αυτό. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από άσχετες σκέψεις που μπορεί να προκύψουν, ή σκέψεις για το παντοπωλείο όπου αγοράσατε τα φρούτα, κ.λπ. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, αγνοώντας αυτές τις σκέψεις .
Αρκεί να δει κανείς τα φρούτα, εστιάστε την προσοχή σας σε αυτό χωρίς να σκεφτόσαστε τίποτα άλλο, και να εξετάσετε το σχήμα του, τη μυρωδιά, τη γεύση και την αίσθηση που σας δίνει όταν το αγγίζετε.

Άσκηση 6
Αυτή είναι ίδια με την άσκηση 5, μόνο που αυτή τη φορά θα απεικονίσετε τα φρούτα, αντί να τα κοιτάτε.
Κλείστε τα μάτια σας, και προσπαθήστε να τα δείτε, να τα μυρίσετε, γευτείτε και να τα ακουμπήσετε με την φαντασία σας. Προσπαθήστε να δείτε μια σαφή και καθορισμένα εικόνα.
Άσκηση 7
Πάρτε ένα μικρό απλό αντικείμενο, όπως ένα κουτάλι, ένα πιρούνι, ή ένα ποτήρι. Επικεντρωθείτε σε ένα από αυτά τα αντικείμενα. Παρακολουθήστε το αντικείμενο από όλες τις πλευρές, χωρίς λόγια στο μυαλό σας. Απλά δείτε το αντικείμενο χωρίς να σκεφτόσαστε με τα λόγια γι ‘αυτό.

Άσκηση 8
Σχεδιάστε ένα μικρό γεωμετρικό σχήμα, όπως ένα τρίγωνο, ένα ορθογώνιο ή ένα κύκλο, χρωματίστε το με οποιοδήποτε χρώμα θέλετε, και επικεντρωθεί σε αυτό. Κοιτάξτε μόνο την εικόνα, και τίποτα άλλο.
Κρατήστε την προσοχή σας για την εικόνα μπροστά σας, και αποφύγετε να σκεφτόσαστε τίποτα άλλο. Επίσης, προσπαθήστε να μην κουράζετε τα μάτια σας.

Άσκηση 9
Ίδια με την 8, μόνο αυτή τη φορά απεικονίσετε το σχήμα με τα μάτια κλειστά. Όπως και πριν, αν ξεχάσετε το σχήμα, ανοίξτε τα μάτια σας για μερικά δευτερόλεπτα και παρακολουθήσετε το σχήμα και στη συνέχεια κλείστε τα μάτια σας και συνεχίσετε με την άσκηση.

Άσκηση 10
Δοκιμάστε για τουλάχιστον πέντε λεπτά, να μείνετε χωρίς σκέψεις.

Αυτή η άσκηση θα πρέπει να επιχειρείται μόνο μετά από όλες τις προηγούμενες και αν έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία .
Οι προηγούμενες ασκήσεις, εάν εφαρμόζονται σωστά, θα σας προικίσουν με την ικανότητα να επιβάλλετε τη σιωπή στις σκέψεις σας. Με τον καιρό θα γίνεται πιο εύκολο και πιο εύκολο.
Ενημερωθείτε εδώ για όλα μας τα νέα!